Supergoda och möra spareribs glaserade med en tjock härlig glace med Bourbon i. Ribsen går utmärkt att koka dagen innan och bara penslas med glace innan man tillagar dem klart i ugnen eller på grillen.
Jag serverade potatishalvor tillagade i ugnen till. Lägg in dom ca tjugo minuter innan köttet (om du tillagar det i ugn) så blir allt klart samtidigt.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 ½ kg spareribs
- 2 msk salt
- 2 lagerblad
- 1 stor lök, delad i klyftor
- 2 morötter, i bitar
- 2 stjärnanis
- 20 svartpepparkorn
Glaze:
- ¾ dl flytande honung
- 6 cl Bourbon
- 3 msk hoisinsås
- 2 msk fransk senap
- 1 msk mörk sirap
- ¼ dl ketchup
- 3 msk äppelcidervinäger
- 4 tsk kinesisk soja
- 3 tsk Worcestershire sause
- 2 tsk Sambal Oelek
- ½ tsk grovmalen svartpeppar
Tillagning:
Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär spareribsen i bitar. Lägg ner i det kokande vattnet och koka upp på nytt, skumma. Lägg sen i alla ingredienser utom de som är till glazen och koka i 1 – 1 ½ timme tills köttet börjar lossna från benen. Häll av vattnet.
Under tiden ribsen kokar tillagar du glazen. Koka upp alla ingredienser utom 1 msk Bourbon. Sänk värmen och låt sjuda tills ca 2/3 kvarstår. Rör runt då och då. Tar ca 20 minuter. Ta från värmen och rör även i den sista matskeden Bourbon.
Lägg spareribsen i en ugnsfast form. Pensla runt om med glazen och tillaga på grillen eller i ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Pensla gärna en gång till under tiden de tillagas.
Servera med någon typ av ugnspotatis och en coleslaw (du hittar en lättlagad variant i receptet HÄR).