Bourbonglaserade spareribs

Supergoda och möra spareribs glaserade med en tjock härlig glace med Bourbon i. Ribsen går utmärkt att koka dagen innan och bara penslas med glace innan man tillagar dem klart i ugnen eller på grillen.

Jag serverade potatishalvor tillagade i ugnen till. Lägg in dom ca tjugo minuter innan köttet (om du tillagar det i ugn) så blir allt klart samtidigt.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 ½ kg spareribs
  • 2 msk salt
  • 2 lagerblad
  • 1 stor lök, delad i klyftor
  • 2 morötter, i bitar
  • 2 stjärnanis
  • 20 svartpepparkorn

Glaze:

  • ¾ dl flytande honung
  • 6 cl Bourbon
  • 3 msk hoisinsås
  • 2 msk fransk senap
  • 1 msk mörk sirap
  • ¼ dl ketchup
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 4 tsk kinesisk soja
  • 3 tsk Worcestershire sause
  • 2 tsk Sambal Oelek
  • ½ tsk grovmalen svartpeppar

Tillagning:

Koka upp vatten i en stor kastrull. Skär spareribsen i bitar. Lägg ner i det kokande vattnet och koka upp på nytt, skumma. Lägg sen i alla ingredienser utom de som är till glazen och koka i 1 – 1 ½ timme tills köttet börjar lossna från benen. Häll av vattnet.

Under tiden ribsen kokar tillagar du glazen. Koka upp alla ingredienser utom 1 msk Bourbon. Sänk värmen och låt sjuda tills ca 2/3 kvarstår. Rör runt då och då. Tar ca 20 minuter. Ta från värmen och rör även i den sista matskeden Bourbon.

Lägg spareribsen i en ugnsfast form. Pensla runt om med glazen och tillaga på grillen eller i ugnen ca 20 minuter på 200 grader.  Pensla gärna en gång till under tiden de tillagas.


Servera med någon typ av ugnspotatis och en coleslaw (du hittar en lättlagad variant i receptet HÄR).

Fler recept på goda ribs finns HÄR!