Bräserad kyckling

Idag äter jag inte kalorisnålt utan sitter på tåget på väg upp till vår huvudstad där jag ska besöka ett trevligt event är jag vet att det kommer serveras diverse godsaker! Men eftersom det är måndag kommer här ett tidigare förberett lågkalorirecept. Kommer lägga upp en del på Instagram Storie under dagen för den som är intresserad av att kolla in lite god mat och dryck!


Denna veckas kalorisnåla rätt tar lite längre tid att tillaga, men det är så värt det! Dessutom tar förberedelserna inte speciellt lång tid – utan det är kycklingen som ska stå och puttra en stund så den blir riktigt mör. Vill du att det ska gå lite snabbare väljer du kycklingben, annars går det lika bra med kycklingklubba. Innehåller strax under 400 kcal/portion, så du kan lätt servera den med några brödskivor, att suga upp den goda såsen med, eller några kokta potatisar utan att det blir allt för många kalorier!

Ingredienser till 4 portioner:
  • 4 kycklingklubbor eller 8 kycklingben
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lök, i tjocka skivor
  • 250 champinjoner, gärna små
  • 1 rågad msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 4 dl höns- eller kycklingbuljong, gärna hemmagjord
  • 3-4 tomater, i kvartar och urkärnade
  • Färsk dragon, hackad
  • Salt, peppar
  • (Maizenaredning)

Tillagning:

Krydda kycklingen runt om med salt och peppar. Hetta upp oljan i en vid panna och stek kycklingdelarna runt. När de fått fin färg ta ur dem ur pannan och lägg åt sidan. Bry dig inte om ifall det bränt fast skinn från kycklingen i pannan och det ser lite bränt ut, det lossnar senare. Tillsätt nu löken och stek några minuter tills den mjuknar något. Tillsätt sen även tomatpuré och champinjoner, stek  några minuter till under omrörning.

Häll sen på buljongen och vinet. Rör i botten på pannan så det som ev. sitter fast lossnar. Lägg kycklingen i pannan, koka upp och lägg på ett lock. Låt puttra tills kycklingen är mör och känns klar, det tar ca 30 minuter för kycklingben och ca 45-60 minuter för klubbor.

Skumma sen av utan på pannan från fett som flutit upp till ytan med en sked. Fortsätt puttra utan lock några minuter till och red ev. av med maizenaredning till den konsistens du gillar. Strö på ca 2-3 msk hackad  färsk dragon.

Om man inte gillar att äta kyckling med ben kan man låta rätten svalna något och rensa kycklingen från benen och bara tillsätta köttet i grytan innan man serverar!

Fler kalorisnåla recept finns HÄR!