Detta är ett recept som hängt med mig i många år. Jag fick det av en god vän och brukar laga det ofta, speciellt när det är fest. Verkligen läckra smaker och perfekt bjudmat eftersom den kan stå färdig i kylen och vänta tills det är dags att servera den. Börja med fördel tillagningen 2 dagar innan eftersom den ska ligga i en av marinaderna minst över natten.
Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat.
Ingredienser till 6 personer:
- 800 gram putsad oxfilé
- 1 msk smör + 1 msk olja till stekning
Marinad 1:
- 2 msk kinesisk soja
- 1 msk hoisinsås
- ½ tsk salt
- 2 msk olja
- 1 tsk socker
Marinad 2:
- 1 dl vitvinsvinäger
- ½ dl vatten
- 2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- ½ tsk grovmalen svartpeppar
- 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 kruka persilja, finhackad
- 1/2 dl kapris, grovhackad
Tillagning:
Två dagar före servering:
Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop och ligga i kylen över natten.
Dagen före servering:
Värm ugnen till 150 grader. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om, i smör och olja, i en het stekpanna. Lägg över i en ugnsform och stick in en köttermometer i mitten av köttet.
Ugnsstek tills innertemperaturen är 55 grader, tar ca 30 minuter. Linda sen in filén i aluminiumfolie och ställ in i kylen.
Blanda samman marinad 2. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden och täck med plastfolie. Låt stå i kylen, gärna över natten, och ta fram ca 1 timme innan det ska serveras.
Lägg över köttet på ett vackert fat. Skeda över marinaden. Garnera med lite persilja och servera med potatisgratäng och rödvinssås med sting.