Saftig och väldigt lättlagad lammstek som i princip sköter sig själv i ugnen.
Festlig och tacksam bjudmat som passar med ihop med väldigt många tillbehör, beroende på säsong.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1kg lammstek, urbenad
- 1 stor knippe färska kryddor, (jag använde rosmarin, timjan och ramslök)
- 6 vitlöksklyftor, skalade
- salt och peppar
- 3 dl kalvbuljong
Tillagning:
Värm ugnen 250 grader.
Putsa och fyll steken med örter och vitlök. Krydda med salt och peppar.
Tillaga i ca 15 minuter högt upp i ugnen tills steken fått fin färg.
Sänk sedan ugnstemperaturen till 140 grader. Fortsätt tillaga, i mitten av ugnen, cirka 45 minuter.
Tillsätt 3 dl kalvbuljong och tillaga ytterligare 45 minuter. (Buljongen används sen med fördel som såsbas).
Låt steken vila i 15 minuter innan servering.