God galette/paj som passar antingen på buffén, till vickningen eller som en lunchrätt.
Här med kombinationen äpplen, mögelost och valnötter. Vill du så byt ut äpplena mot päron.
Jag använde gorgonzola, men vill du ha mer utpräglad smak av mögelost rekommenderar jag att använda en stark ädelost.
Ingredienser till 4-6 portioner:
- 1 paket rund pajdeg
- 4 äpplen, urkärnade och halverade
- 150 gram mögelost
- 1 dl valnötter
- 1 knippe färsk rosmarin, hackad
- 3-4 msk flytande honung
- Nymalen svartpeppar
- 1 ägg, uppvispat
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg ut smördegen på en bakplåt. Skiva äpplen och lägg dem i mitten av pajdegen. Lägg även på bitar av mögelost, hackad rosmarin och flytande honung.
Vik över kanterna på smördegen och pensla dem med uppvispat ägg.
Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter tills smördegen är klar och äpplena mjukat.
Lägg på valnötter, krydda med nymalen svartpeppar, ringla gärna över lite mer honung och garnera med färsk rosmarin.