Grön sparris finns ju att köpa i princip året runt, men passa på att göra denna nu när den svenska är som bäst! Vegetarisk och supergod grön lasagne som bara innehåller ca 470 kcal/portion. Tar en stund i ugnen, men sköter sig själv. Perfekt rätt att tillaga i förväg och sen bara värma upp när det är dags att äta.
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 ¼ dl mjölk
- 320 gram frysta bondbönor
- 3 vitlöksklyftor, finhackade
- ca 30 gram färsk basilika, grovhackad
- ½ lime, zest
- 4 vår- eller salladslök, skivade
- ½ tärning grönsaksbuljong
- 6 lasagneplattor
- 320 gram frysta gröna ärtor
- 500 gram färskost light
- 1 ägg
- salt, peppar
- muskotnöt, riven
- 250 gram grön sparris, ansad
- 25 gram parmesanost, riven
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp mjölken i en kastrull och tillsätt bondbönorna. Koka ca 3 minuter tills bönorna tinat och tillsätt sen vitlök, basilika, limezest, vårlök och buljongtärning. Ta av från värmen och kör med en mixerstav till en grov puré.
Lägg över hälften av purén i en ugnsfast form, lägg på 3 lasagneplattor, resten av purén samt de gröna ärtorna, 3 lasagneplattor till.
Vispa ihop färskost med ägget och riv ner muskotnöt efter smak. Bred ut blandningen över lasagnen och lägg på sparrisen och riven parmesanost. Tillaga mitt i ugnen ca 1 timme tills den fått fin färg och du lätt kan dela den med en kniv. Håller sig i upp till 2 dagar i kylen.