Grillad hel kyckling med kinesiska kryddor, soja och lite whisky, serverad med en fräsch nudelsallad.
Kycklingen ska ligga och dra i en lag med salt och socker 1-2 timmar före tillagning, vilket gör den väldigt mör och god.
Ingredienser till 4 portioner:
Lag:
- 75 gram salt
- 60 gram strösocker
- 1 liter vatten
Kyckling:
- 1 hel kyckling
- ½ tsk salt
- 1 tsk kinesisk fem kryddor (five-spice powder)
- 5 vitlöksklyftor, lätt krossade
- 10 skivor färsk ingefära, med skal på
- 2 vår- eller salladslök
- 4 msk olivolja
Steksås:
- 4 msk kinesisk soja
- 2 msk whisky
- 2 msk chilisås
- 2 msk flytande honung
- 1 nypa chiliflakes
Tillagning:
Lös upp salt och socker i vattnet till en lag. Lägg i den hela kycklingen och ställ in i kylskåp 1-2 timmar.
Torka sen av kycklingen.
Värm ugnen till 225 grader. Blanda salt och five spices och gnid in kycklingen, in- och utvändigt, med kryddblandningen. Fyll kycklingen med vitlök, skivad ingefära och vårlök och bind ihop.
hetta upp oljan i en stekpanna och bryn kycklingen runt om. Lägg över i en ugnsfast form. Sätt in mitt i ugnen 15 minuter.
Mixa under tiden ihop alla ingredienser till steksåsen. När kycklingen stått inne 15 minuter sänk ugnsvärmen till 180 grader och tillaga ytterligare 50 minuter. När 30 minuter återstår häll på steksåsen och ös regelbundet. När kycklingen är klar ta den ur ugnen och låt vila en stund.
Häll av steksåsen i pannan och koka ihop den i en liten kastrull tills ca ½ återstår. Stycka kycklingen och pensla på steksåsen som nu är mer som en glace i konsistensen. Sätt in i övre delen av ugnen under grillelementet några minuter.
Nudelsallad är gott och fräscht att servera till!