Att använda och ta vara på det som växer vilt i naturen ligger mig varmt om hjärtat.
På våren när ogräs som t.ex. nässlor och kirskål är späd är den som bäst.
Här en smakrik och nyttig paj som är god att äta som den är. Vill du variera kan du toppa den med kallrökt eller gravad lax, bresoala eller prosciutto.
Ingredienser till 1 paj (ca 6 port):
- ca 1 liter ätligt ogräs (t.ex. nässlor, kirskål, ramslök)
- 2 gula lökar, skivade
- 1 msk smör
- 200 gram vällagrad ost, riven
- 3 ägg
- 1 ½ dl mjölk
- 1 dl grädde
- 1 tsk dijonsenap
- salt, svartpeppar
- 1 runt pajskal (baka själv (länk; http://carrosmatovin.se/lokpaj/) eller använd färdigköpt)
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Rulla ut pajdeg, med bakpappret kvar, i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga botten och förgrädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Smält smöret i en stekpanna och stek löken gyllene. Salta och peppra lätt.
Rensa bort stjälkarna från nässlor och förväll dom i kokande vatten någon minut. Häll av vattnet och krama ur vätskan.
Rensa även stjälkarna från kirskålen, så du bara har bladen kvar. Grovhacka nässlor, kirskål och ramslök.
Lägg stekt lök, nässlor, kirskål och ramslök i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt, peppar och senap i en skål. Tillsätt riven ost och häll blandningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen stannat.
Lyft upp pajen, med hjälp av bakpappret, och låt den svalna lite på ett galler.
Servera pajen ihop med en god sallad och ev. någon topping.