Oxfilé Provencale

Oxfilé Provencale

En riktig god och gammal klassiker som står sig i alla lägen.
Normalt råsteker man potatisen i en stekpanna men jag brukar tillaga den i ugnen och tycker det är smidigare och blir minst lika bra. Dessutom sköter den sig själv då.
Perfekt bjudrätt även om man blir många.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 6-7 hg oxfilé, mittbiten
  • 1 kg potatis, tunt skivad
  • rapsolja, till stekning
  • smör
  • salt, peppar
  • (1 msk finhackad rosmarin)

Vitlökssmör

  • 75 g smör
  • 2-3 vitlöksklyftor, pressade
  • ev 2 msk persilja, finhackad

Tillagning:

Värm ugnen till 150 grader.
Putsa oxfilén. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén runt om. Salta och peppra väl. Strö även på rosmarin om du använder det.
Lägg över köttet i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer i mitten på oxfilén. Tillaga mitt i ugnen till önskad innertemperatur (ca 56 grader för medium). Låt sen köttet vila medan du tillagar potatisen.
Höj temperaturen i ugnen till 225 grader.
Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
Lägg potatisen i en smord långpanna, salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills potatisen mjuknar och fått fin färg.
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare.


Skiva oxfilén och lägg den ovanpå potatisen, lägg på några skivor vitlökssmör, och ställ tillbaka i ugnen tills smöret smält och köttet blivit genomvarmt.
Servera med resterande vitlökssmör och en god sallad.

Oxfilé Provencale

Fler bjudrätter hittar du HÄR