En riktig god och gammal klassiker som står sig i alla lägen.
Normalt råsteker man potatisen i en stekpanna men jag brukar tillaga den i ugnen och tycker det är smidigare och blir minst lika bra. Dessutom sköter den sig själv då.
Perfekt bjudrätt även om man blir många.
Ingredienser till 4 portioner:
- 6-7 hg oxfilé, mittbiten
- 1 kg potatis, tunt skivad
- rapsolja, till stekning
- smör
- salt, peppar
- (1 msk finhackad rosmarin)
Vitlökssmör
- 75 g smör
- 2-3 vitlöksklyftor, pressade
- ev 2 msk persilja, finhackad
Tillagning:
Värm ugnen till 150 grader.
Putsa oxfilén. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn filén runt om. Salta och peppra väl. Strö även på rosmarin om du använder det.
Lägg över köttet i en ugnsfast form och sätt i en stektermometer i mitten på oxfilén. Tillaga mitt i ugnen till önskad innertemperatur (ca 56 grader för medium). Låt sen köttet vila medan du tillagar potatisen.
Höj temperaturen i ugnen till 225 grader.
Skölj potatisen väl i rinnande vatten. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk.
Lägg potatisen i en smord långpanna, salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills potatisen mjuknar och fått fin färg.
Blanda ingredienserna till vitlökssmöret för hand eller i en matberedare.
Skiva oxfilén och lägg den ovanpå potatisen, lägg på några skivor vitlökssmör, och ställ tillbaka i ugnen tills smöret smält och köttet blivit genomvarmt.
Servera med resterande vitlökssmör och en god sallad.