Pizzaiola med blomkål

Måndag och kalorisnål måltid igen. Sitter fint efter dagarna i Stockholm förra veckan och mycket god mat i helgen! Tror inte jag är ensam om att känna  att det kan vara skönt att inleda en ny vecka med något lite lättare och kalorisnålt. Speciellt efter en riktig mathelg! Så dagens lunch blev denna supergoda och lätta rätt;

Pizzaiola – som väl kan översättas typ med att tillaga i tomatsås och här är det blomkål som får puttra tillsammans med örter och vitt vin. God laktovegetarisk rätt som fungerar utmärkt för sig med ett gott bröd och en sallad eller som ett tillbehör till många olika rätter. Pizzaiola med blomkål innehåller endast 358 kcal/portion.

Ingredienser till  4 portioner:
  • 1 stort blomkålshuvud, delad i 8 bitar
  • 2+1 msk olivolja
  • Salt , peppar
  • 600 gram tomater, valfri sort eller blanda, skurna i kvartar eller halvor beroende på storlek
  • 6 vitlöksklyftor, oskalade och lätt krossade
  • Färsk basilika
  • Färsk oregano
  • Chiliflakes
  • 4 msk vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 msk riven parmesanost
  • 3 msk ströbröd
  • 125 gram mozzarella
  • Gott bröd och sallad till serveringen

Tillagning:

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla blomkålen med 1 msk olivolja och lägg i en stor ugnsfast gryta eller form. Salta och peppra. Tillaga ca 10-15 minuter i ugnen tills blomkålen börjar mjukna. Ta ut och vänd försiktigt.

Lägg tomater, vitlöksklyftor och örter runt blomkålen. Krydda lätt med chiliflakes, häll på vinet och 2 msk olja. Krydda med salt och peppar sätt in i ugnen ca 25 minuter eller tills tomaterna är mjuka och börjar släppa vätska. Ta ut ur ugnen och krossa tomaterna lätt.

Blanda ströbröd och parmesanost. Riv mozzarella över blomkålen och tomaterna och strö på parmesan- och ströbrödsblandningen. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills allt fått fin färg och blomkålen är mjuk.
Servera med bröd och sallad.

 

Fler goda kalorisnåla recept hittar du HÄR !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.