Måndag och en vecka som väntas slå nya värmerekord! Tummen upp för alla som kämpar på med jobb i värmen och grattis till alla som har ledigt idag och kanske till och med semester! Själv jobbar jag halvfart för tillfället och passar på att ta mina PW tidigt på mornarna innan det blir allt för varmt ute.
Jag har haft en fantastisk helg med mycket god mat och dryck samt ett riktigt ”finkrogsbesök”, men det återkommer jag till i morgon.
Som vanligt tycker jag det känns bra att starta veckan med ett lite kalorisnålare alternativ som denna vecka är en hälsosam, grön och riktigt mättande pastarätt, som bara innehåller ca 480 kcal/portion.
Ingredienser till 4 portioner:
- 75 gram bondbönor
- 200 gram sparris, i bitar och topparna för sig
- 170 gram gröna ärtor
- 350 gram tagliatelle eller spaghetti, gärna färsk
- ½ purjolök, skivad
- 1 msk olivolja + extra till servering
- 1 msk smör
- 2 dl crème fraiche eller färskost
- 1 handfull örter, hackade (jag använde persilja, mynta och kinesiskt gräslök)
- Salt, peppar
- Parmesanost
Tillagning:
Koka upp vatten med lite salt i en stor kastrull. Om du använder torkad pasta koka den nästan klar innan du häller i bönor, ärtor och sparrisen. Använder du färsk pasta kan du lägga i allt tillsammans. I båda fallen väntar du med att lägga i sparrisknopparna eftersom de bara behöver någon minut. När det är dags att lägga i knopparna är det smidigt att först lägga dem i en lite sil så är det lätta att fiska upp och garnera med sen.
Under tiden steker du purjolöken på ganska svag värme ca 5 minuter tills den mjuknar. Tillsätt crème fraiche eller färskost och låt bli varmt på låg värme under omrörning. Tillsätt örterna och smaka av med salt och peppar.
Häll av pastan och grönsakerna, men spara 1-2 dl av kokvattnet, lägg tillbaka i kastrullen, häll på ost/crème fraiche-blandningen och späd med kokvattnet så du får rätt konsistens.
Lägg upp på tallrikar, riv lite parmesanost över varje och häll på lite olivolja. Klart att hugga in!
Fler kalorisnåla recept hittar du HÄR!