En pizzadeg är verkligen inte bara en pizzadeg… det finns tjocka, tunna, degiga, krispiga, olika former osv. och vad man gillar bäst är ju en smaksak. Jag har experimenterat en hel del med pizzadeg i mina dagar..!
Mitt första företag, som jag startade i sena tonåren, var en pizzeria. Jag hade turen att få lära mig allt om att baka goda pizzor, men framförallt att göra bra pizzadeg, av en mycket duktig italienare. Jamie Oliver, som är upphovsman till receptet nedan, har ju också haft en duktig italienare som läromästare.
Bästa pizzadegen lärde jag mig, dock inte den billigaste, var den man hade färska ägg i och som fick ligga och mogna i kylen över natten. Degen nedan innehåller inga ägg, men går däremot supersnabbt att göra, är tunn och behöver inte jäsa om man inte vill eller har tid att vänta.
Själv gillar jag pizza i alla dess former men ibland blir jag sugen på riktigt tunna och snabba pizzor och då brukar jag göra dessa. Degen går att kavla ut direkt. Man kan ju välja att toppa med det man gillar och är sugen på, men just denna är laktovegetarisk. Får du deg över går det bra att frysa in den till senare tillfällen, och blir då bäst om du låter den tina i kylskåp över natten.
Ingredienser till ca 10 pizzor:
Deg:
- 1,4 – 1,5 liter vetemjöl special
- 1 påse torrjäst eller 1 pkt färsk
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- 5 dl vatten, ljummet
Tomatsås:
- 10 tomater
- Salt, svartpeppar
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja
- 2 tsk torkad oregano eller 2 msk färsk repad
Topping:
- 2 pkt mozzarellaost
- Färsk basilika
- Ev. ärtskott
- Olivolja
- Flingsalt
- Ev. chiliflakes
Tillagning:
Blanda vatten och jäst i en bunke eller matberedare. Tillsätt mjöl, socker,salt och vatten och knåda tills degen är mjuk och smidig. Nu kan du välja om du vill låta degen jäsa till dubbel storlek under bakduk eller om du vill kavla ut den direkt.
Värm ugnen till 250 grader. Sätt samtidigt in en bakplåt så den hinner bli varm.
För att göra tomatsåsen skär du tomaterna i 4 delar och tar ut innanmätet (släng inte utan spara till en tomat- eller köttfårssås) och finhackar dom. Pressa ut överflödig vätska och blanda sen med resten av ingredienserna.
Dela degen i 10 lika stora bitar och kavla ut varje del mycket tunt. Lägg pizzan på ett bakplåtspapper och lägg på tomatsåsen. Toppa med riven mozzarella, basilikablad, ev lite chiliflakes och stänk lite olivolja över. Ta ut plåten ur ugnen och lägg pizzan på den. Tillaga höst upp i ugnen 2-4 minuter tills osten smöl och pizzan fått fin färg. Passa noga så den inte bränns. Strö på lite flingsalt och ev. ärtskott. Servera direkt och njut!