Klassisk prinsesstårta med hemlagad jordgubb- och rabarberkompott, hemkokt vaniljkräm och serverad med jordgubbar på toppen. Vill du baka bottnarna själv finns det många bra recept på nätet, men jag brukar använda färdigköpta då jag tycker de ofta är minst lika goda och sparar en massa tid.
Ingredienser till 1 tårta (ca 10 portioner):
- 1 3-delad tårtbotten, ca 330 gram
- 1 färdigkavlat tårtlock, valfri färg ca 31 cm
- 4 dl vispgrädde
- ca 250 gram färska jordgubbar
- Citronmeliss eller myntablad
Vaniljkräm:
- 1 tsk vaniljessens
- 1 ½ dl mjölk
- 1 ½ dl vispgrädde
- 3 msk socker
- 2 äggulor
- 1 msk majsstärkelse (Maizena)
Jordgubbs- och rabarberkompott:
- 250 gram rabarber
- 250 gram färska eller frysta jordgubbar
- 1 dl strösocker
- 1 vaniljstång
Tillagning:
Vaniljkräm:
Lägg samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull.Sjud under vispning på ganska svag värme, tills det har tjocknat. Låt svalna helt.
Jordgubbs-och rabarberkompott
Ansa och skär rabarbern i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en kastrull med snoppade jordgubbar, socker och urskrapad vaniljstång.
Låt småkoka utan lock på medelvärme 10–15 minuter till en fast kompott. Mosa sönder jordgubbarna med t.ex. en potatisstöt och rör då och då. Låt svalna helt.
Montering:
Vispa grädden fast. Blanda grädden med 1⁄2 dl av vaniljkrämen. Snoppa och halvera jordgubbarna.
Lägg den översta delen av tårtbotten med ovansidan nedåt på ett fat. Bred på vaniljkrämen.
Lägg på mellanbottnen. Fördela kompotten. Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma till en kupol , men spara ca 1 dl.
Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt. Tryck försiktigt så den formas efter kupolen. Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna på tårtan.
Lägg på marsipanlocket. Skär ett centrerat kryss i mitten av marsipanlocket med en vass kniv. Gör ett till snitt i mitten av varje flik så det bildas totalt 8 flikar. Vik försiktigt ut flikarna. Fyll ”hålet” med jordgubbar. Garnera kanterna med citronmeliss eller mynta.