Risotto med balsamicokokta tomater och pilgrimsmusslor är en smakrik rätt med finstämda smaker och en riktigt god bjudrätt.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 pkt cocktailtomater på kvist, 400 gram
- ½ dl fin balsamvinäger
- 1 msk flytande eller vanlig honung
- ½ dl fin olivolja
- ½ dl vatten
- 2 krm salt
- 1 krm vit- eller svartpeppar
- 1 schalottenlök, finhackad
- 6 vårlökar, skivade
- 350 g risottoris
- en skvätt vermouth
- 1 ½ l grönsaks- eller kycklingfond
- 50 g smör
- 100 gram parmesanost, riven
- 12-16 pilgrimsmusslor (beroende på storlek)
- 1 dl färsk basilika, strimlad
Tillagning:
Risotto:
Smält ett par matskedar utan smöret i en traktörpanna eller liknande. Stek schalottenlöken och hälften av vårlöken i 4-5 minuter eller tills den är mjuk. Tillsätt riset och stek under omrörning i ett par minuter. Häll på vermouth sjud under omrörning tills det mesta av vinet avdunstat.
Häll på fonden lite, i taget, och låt absorbera innan du tillsätter mer. Upprepa tills riset är krämigt och känns färdigt. Rör i parmesanost och resten av smöret. Smaka av med salt och peppar.
Balsamicotomater:
Koka under tiden upp balsamvinäger, honung och olivolja, låt puttra några minuter tills vätskan reducerat något. Smaka av med salt och peppar.
Lägg i tomaterna och puttra tills de är mjuka, tar ca 5-10 minuter beroende på mognadsgrad.
Pilgrimsmusslor:
Stek pilgrimsmusslorna i smör ca ½ minut per sida. De ska få fin färg med inte steka för länge, då blir de sega.
Lägg upp risotto på tallrikar. Lägg på tomaterna och skeda över såsen de puttrat i. Lägg till sist upp pilgrimsmusslor och strö över basilika och ev mer riven parmesanost. Servera direkt.