Hela äpplen fyllda med mandelmassa och täckta med smördeg är ett barndomsminne som jag länge velat återskapa. Resultatet blev precis som jag tänkt och hur pass söt man vill ha denna dessert väljer man själv genom att fylla äpplena med antingen mer eller mindre mandelmassa och genom att variera mängden honung.
Servera med vaniljglass och/eller lättvispad grädde.
Ingredienser till 6 portioner:
- 6 äpplen, valfri sort
- 200 gram mandelmassa
- 6 små smördegsplattor
- 1 dl flytande honung
- 2 dl mandel eller hasselnötter
- 80 gram smör
- 1 ägg, uppvispat
Tillagning:
Kärna ur äpplena med en äppelurkärnare. Gör gärna hålet dubbelt så stort så ryms det mer mandelmassa. Hacka nötterna.
Strö ut lite mjöl på ett bakbord. Kavla ut smördegen så äpplet ryms och går att täcka helt.
Ställ ett äpple på varje smördegsplatta och fyll med mandelmassa, hackade nötter och toppa sen med ca 1 msk smör. Ringla på ca 1 msk honung och vik ihop smördegen över äpplena. Lägg över på en bakplåt med smördegspapper och pensla med uppvispat ägg.
Tillaga mitt i ugnen ca 30 minuter till äpplet är mjukt och smördegen fått fin färg.
Låt svalna något och pudra ev. över florsocker.
Servera med glass, vispad grädde och lite hackade nötter på toppen.