Smörstekt kungsfisk

Smörstekt kungsfisk

Kärt barn har många namn och kungsfisk kallas även för uer eller rödfisk. De tillhör familjen drakhuvudfiskar och känns lätt igen på sin röda färg. Den är ganska fast i köttet, väldigt god att steka eller grilla och är ofta ett prisvärt val.

Jag gillar att servera den ihop med smält smör, en citronskiva och lite dill. Men vitvinssås fungerar också riktigt bra.


Ingredienser till 2 portioner:
  • 400 gram filé av kungsfisk
  • 25 gram smör
  • citron, i skivor eller klyftor
  • ett  litet knippe färsk dill
  • salt, peppar

Tillagning:

Skär några snitt i skinnet på fisken och salta och peppra båda sidor av filéerna.
Smält ett par matskedar av smöret i en stekpanna och stek fisken på medelvärme med skinnsidan ner. Håll ner fisken med en stekspade så viker den sig inte i pannan. Låt fisken gå nästan klar innan du vänder den och steker andra sidan ett par minuter också.
Lägg upp fisken på ett fat eller tallrikar och smält resten av smöret i pannan. Häll sen över fisken eller servera vid sidan om. Servera med citron och några dillkvistar med kokt potatis eller som här på en bädd av risotto och ruccolasallad.

Smörstekt kungsfisk

HÄR hittar du fler recept på temat havsmat.