Sticky chicken

Bakpulver är ju ett jäsmedel som ibland kan ersätta jäst. Att använda bakpulver även i matlagning går utmärkt. I den här rätten hjälper det skinnet att torka ut och svälla så det blir krispigt och gott.


Supergoda, frasiga och lite klibbiga kycklingben. Bakpulver hjälper skinnet att ”puffa upp” och bli riktigt frasigt. Blir lika mör och fin som den färdiggrillade kycklingen man köper direkt från grillen i affären!

Ingredienser till 2-3 portioner:
  • 1 kg kycklingben
  • 1 ½ msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • ½  tsk nymalen svartpeppar

Glaze:

  • 1 tsk olja
  • En nypa salt och peppar
  • 1 tumme stor bit ingefära, riven
  • 1 msk sweet chilisås
  • 2 msk honung
  • 4 msk råsocker
  • 5 msk kinesisk soja
  • ½ lime, saften
  • 2 vitlöksklyftor, rivna

Till servering:

  • Blekselleri, skuren i bitar
  • 2 dl crème fraiche
  • 75 gram blåmögelost, riven
  • En skvätt limesaft
Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Blanda bakpulver, salt och peppar i en stor bunke. Torka av kycklingen och vänd runt den i blandningen. Lägg sen kycklingen på en ugnsfast plåt och tillaga i undre delen av ugnen 45 minuter. Höj värmen till 225 grader och flytta upp plåten till den övre delen av ugnen och fortsätt tillaga 20 minuter till. Ta ut ut ugnen och låt svalna något.

Blanda alla ingredienser till glazen i en kastrull och koka ca 5-10 minuter tills den tjocknar något. Låt svalna och vänd sedan ner kycklingen i glazen, vänd runt försiktigt så alla bitar blir täckta.

Blanda crème fraiche med blåmögelost och en skvätt lime.
Servera kycklingen med sellerin och ostdippen.

Sticky Asian chicken

Fler goda rätter med kyckling hittar du HÄR!