Hjortstek kan tillagas på många olika sätt och här kommer ett recept som är både enkelt och får steken att bli riktigt mör och smakrik.
Jag brukar låta steken marinera i kylen över natten, men har du inte tid så låt den marinera i alla fall ett par tre timmar.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 1/2 kg hjortstek
1 gul lök, i klyftor
2 morötter, skuren i bitar
Marinad:
- 1 1/2 dl rött vin
- 1 1/2 msk kinesisk soja
- 1 1/2 msk honung
- 4 stjälkar färsk rosmarin
- 10 kryddpepparkorn
- 10 vitpepparkorn
Sås:
- Spad från steken
- 1 msk viltfond
- 3 dl vispgrädde
- salt, peppar
- Maizena
- (Soja)
Tillagning:
Putsa steken och stick några hål i den med en liten kniv. Stick in färsk rosmarin i hålen. Lägg sen steken i dubbla plastpåsar.
Blanda ihop ingredienserna till marinaden och häll över steken. Marinera ett dygn, eller kortare tid, och vänd steken några gånger så att den marineras jämnt.
Värm ugnen till 125 grader. Ta fram steken (spara marinaden) och bryn den runt om i en stekgryta ihop med morötter och lök. Häll på marinaden, sätt i en stektermometer och tillaga i ugnen tills köttet når den innertemperatur du önskar.
- Blodig: 55°C
- Medium: 62°C
- Genomstekt: 68°C
När köttet är klart tar du upp köttet och låter det vila medan du gör såsen.
Sila spadet och häll tillbaka i grytan. Häll på grädde och viltfond. Koka upp och späd med maizena till lagom konsistens. Smaka av med soja, salt och peppar.
Skiva steken och servera med såsen, kokta grönsaker, t.ex. krossad potatis och gelé.