Normalt sett brukar jag passa på att grilla aubergineskivorna till denna rätt dagen innan, om jag ändå har grillen framme, och sen lägga dem i kylen över natten. Men eftersom det är grillförbud just nu fick det bli grilljärnet på spisen istället, och det gick precis lika bra. Jag tycker det är smidigt att ha en del av middagen förberedd redan dagen innan så att det går lite snabbare när det väl är dags att tillaga den! Har man dessutom redan köttfärssås i frysen eller kvar sen dagen innan går denna rätt ganska snabbt att tillaga.
Riktigt god och smakrik rätt! Grillade aubergineskivor som fylls med köttfärssås och kokt ris och sen tillagas färdigt i ugnen med massor av riven ost på toppen. Servera med en god sallad och en klick crème fraiche eller gräddfil.
Ingredienser till 4 portioner:
- 2 stora auberginer, skurna på längden i ganska tunna skivor (jag använde mandolin)
- 1 sats av din favorit köttfärssås
- 2-3 portioner ris, kokt
- 1 näve basilika, strimlad
- 2-3 dl ost, grovriven
- 2 dl tomatsås, köpt eller egen
- Sallad, till servering
- Crème fraiche eller gräddfil, till servering
Tillagning:
Tina köttfärsen om den är fryst och blanda i färsk basilika, koka ris enligt anvisning på paketet.
Värm ugnen till 225 grader. Blanda samman ris och köttfärs. Häll tomatsås i botten på en ugnsfast form, den ska inte vara för stor för att rullarna ska stå ganska tätt.
Stek eller grilla aubergineskivorna hastigt i lite olja på båda sidor, salta och peppra lätt (om du inte redan förberett dem dagen innan). Lägg efterhand som dom blir klara ut dom på en skärbräda och bred ut ett lager av ris- och köttfärsröran på varje skiva. Rulla ihop och sätt ner på högkant i formen med tomatsås.
Strö på riven ost och sätt in i ugnen ca 20 minuter tills allt är varmt och osten fått fin färg. Servera med sallad och en klick crème fraiche eller gräddfil.
Hitta fler goda rätter med köttfärs HÄR!