Filodegspaj med spenat och ricotta

Filodegspaj med spenat och ricotta

Denna vegetariska spenat- och ricottapaj är både god, smakrik och kalorisnål.
Klar på mindre än en timme men går också bra att förbereda, frysa in och tillaga en annan dag om man vill.
Innehåller endast 190 kcal/portion.


Ingredienser till 6 portioner:
  • Olivolja, gärna i sprayform
  • 1 medelstor lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och rivna (kan uteslutas)
  • 250 gram färsk babyspenat
  • 1 ägg
  • 250 gram ricotta
  • ½ tsk muskot, nyriven
  • 100 g fetaost
  • 4 ark filodeg

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Hetta upp lite olivolja i en stor panna och fräs löken och vitlöken i 10 minuter tills den är mjuk men inte fått färg. Tillsätt spenaten och stek ytterligare ca 5 minuter, rör om då och då och koka bort eventuell vätska.

Vispa ägget med ricotta, muskotnöt och krydda även med salt och peppar.
Blanda i fetaost med spenaten och löken.

Spraya, eller pensla, en springform (20 cm) med löstagbara kanter, med lite olja.
Lägg i filoark, låt dem hänga över kanten och spraya varje ark med olja.
Häll ost- och spenatblandningen i formen. Vik de hängande degarken över pajen (hit kan du förbereda och sen frysa pajen om du vill, tillaga sen från fryst och se till att mitten är rykande het).
Spraya pajen generöst med olja. Tillaga mitt i ugnen ca 25-30 (något längre från fryst) minuter tills eller tills degen är gyllenbrun och knaprig. Servera antingen varm eller kall.

Filodegspaj med spenat och ricotta

Filodegspaj med spenat och ricotta

Fler goda recept med filodeg hittar du HÄR