Glutenfri Västerbottenpaj

Glutenfri Västerbottenpaj

Detta är mitt favoritrecept när det kommer till Västerbottenpaj oavsett om du vill göra den glutenfri, som här, eller inte. Finns en icke glutenfri variant HÄR


Ingredienser till 1 paj, ca 8-10 bitar:

Pajdeg:

  • 2 1/2 dl Semper Havregryn
  • 2 dl Semper Mix Glutenfri, Fin Mix eller Grov Mix
  • 125 g smör
  • 2 msk vatten

Fyllning:

  • 300 gram Västerbottenost, grovriven
  • 2 ½ dl mellangrädde
  • 1 dl mjölk
  • 6 äggulor
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
Tillagning:

Sätt ugnen på 225°C och börja göra i ordning en pajbotten.
Blanda havregryn och mjölmix.
Arbeta in smör och vatten till en deg.


Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Grädda pajen i ugnen i ca 10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200°C och blanda alla ingredienser till fyllningen, häll sen i pajskalet. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.

Servera som den är eller toppa med t.ex. crème fraiche och löjrom.

Glutenfri Västerbottenpaj

Andra pajer, både mat- och söta, hittar du HÄR