Detta är mitt favoritrecept när det kommer till Västerbottenpaj oavsett om du vill göra den glutenfri, som här, eller inte. Finns en icke glutenfri variant HÄR
Ingredienser till 1 paj, ca 8-10 bitar:
Pajdeg:
- 2 1/2 dl Semper Havregryn
- 2 dl Semper Mix Glutenfri, Fin Mix eller Grov Mix
- 125 g smör
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 300 gram Västerbottenost, grovriven
- 2 ½ dl mellangrädde
- 1 dl mjölk
- 6 äggulor
- 1 liten vitlöksklyfta, pressad
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 225°C och börja göra i ordning en pajbotten.
Blanda havregryn och mjölmix.
Arbeta in smör och vatten till en deg.
Tryck ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diameter. Grädda pajen i ugnen i ca 10 minuter.
Sänk ugnstemperaturen till 200°C och blanda alla ingredienser till fyllningen, häll sen i pajskalet. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen.
Servera som den är eller toppa med t.ex. crème fraiche och löjrom.
Andra pajer, både mat- och söta, hittar du HÄR