Så äntligen igår kl. 16.00 upphävdes grillförbudet på egen tomt även här nere i Skåne!
Jippi säger jag eftersom vi haft totalt eldningsförbud sen i juli månad. Håller tummarna för hyggligt väder i helgen så jag kan använda min Pan Gourmet igen! Har bara hunnit använda den ett par gånger i år tyvärr. Kan väl inte kallas för grillning kanske, men jag är glad att få laga mat utomhus och då spelar det ingen roll om det är på stekhällen eller över öppen eld faktiskt!
En vegansk gryträtt som i sina smaker är lite ”cross over” med kryddning från både Mellanöstern och Asien. Variera mellan olika sorters grönsaker, jag använde det jag hade hemma och tycker är gott och mättande.
Ingredienser till 5-6 portioner:
- 3 miniauberginer, skurna i kvartar
- 1 blomkålshuvud, delad i buketter
- ½ litet rödkålshuvud, skuren i bitar
- ½ litet vitkålshuvud, skuren i bitar
- 2 rödlök, skivad
- 1 pkt sugarsnaps, i bitar
- ½ röd chilifrukt, skivad (behåll kärnorna om du vill ha hetta i grytan annars tar du först bort dem)
- 10 plommontomater, i bitar
- 1 dl ”grynblandning Sabzi Ghormeh” (finns i butiker som säljer produkter från Mellanöstern och innehåller torkad persilja, gräslök, koriander och körvel)
- 3 msk Garam Masala
- 1 burk kokosmjölk + ½ burk vatten
- 2 msk grönsaksfond
- 1 krm kardemumma, stötta
- Olivolja
- Salt, peppar
Tillagning:
Hetta upp olivolja i en stor gryta och stek auberginer och lök ca 5 minuter, rör runt då och då. Tillsätt Garam Masala, blomkål, röd- och vitkål och stek några minuter till under omrörning.
Tillsätt sen alla övriga ingredienser, lägg på ett lock och låt puttra ca 10-15 minuter tills grönsakerna är mjuka men har lite tuggmotstånd.
Smaka av med salt och peppar. Servera med ris kokt med gurkmeja för fin färg eller bara med något gott bröd. Syltade nypon eller chutney och en limeklyfta smakar bra till.
Fler vegetariska rätter hittar du HÄR och vill du hellre hitta fler gryträtter klickar du HÄR!