Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Även om viltkött inte, i egentlig mening, kan kallas ekologisk har den ju alla de fördelar som ekologiskt producerad mat har – och lite till! Det är en av anledningarna till att jag gillar det så mycket.
Har man tillgång till viltkött är detta receptet riktigt lättlagat och köttet blir otroligt mört. Men man kan naturligtvis tillaga denna rätt med annat köttslag också.
Ingredienser till 4-6 portioner:
- 1 hjortstek gärna kalv på ca 1-1 1/2 kg
- 1 näve färsk timjan el 1 msk torkad
- 2 msk honung
- 1 msk olja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Tillagning:
Sätt ugnen på 125 grader. Krydda steken med salt och peppar runt om och lägg den i en trång form. Stoppa i en köttermometer. Blanda timjan, honung, olja och häll över steken. Sätt in i ugnen tills termometern visar 62 grader. Ta ut och låt steken vila ca 30 min.
Gör en sås genom att hälla spadet från steken i en kastrull och tillsätt 1 msk flytande kalvfond, 1 dl vatten, 1 msk balsamvinäger och ca 1 msk idealmjöl under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera med t.ex krossad ugnspotatis och syltade nypon.