Jordgubbs- och fetaosttarte

Jordgubbs- och fetaosttarte

Saftiga jordgubbar möter salt fetaost i en riktigt god paj/tarte som passar utmärkt som en sommarlunch. Servera med en rejäl skål rucolasallad och ett kylt glas rosévin.


Ingredienser till 4 portioner:

  • 1 dl crème fraîche
  • 100 gram fetaost
  • 1⁄2 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1⁄2 citron, zest
  • 1 nypa chiliflakes
  • 1 färdigkavlad pajdeg (250 gram)
  • 200 gram jordgubbar, skivade
  • 1 knippa färsk timjan
  • rucolasallad, till servering

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader och sätt in en bakplåt i ugnen.
Blanda crème fraîche, det mesta av timjanen, smulad fetaost, vitlök, citronzest, chiliflakes i en skål tills det blir en ganska kräm.
Rulla ut smördegen på bakplåtspapper och skär en 1 cm kant runt degen med en vass kniv. Bred ut crème fraîcheblandningen över pajdegen. Lägg på skivade jordgubbar och grädda ca 20 – 25 minuter tills pajen är gyllene. Strö över resten av timjanbladen och servera med en rucolasallad och ett kylt glas rosévin.

Jordgubbs- och fetaosttarte

Testa även att göra Galette med äpple och mögelost som också tillagas med färdig pajdeg