En saftig köttfärslimpa serverad med gräddsås, lingon och kokt potatis. Klassisk svensk husmanskost som dessutom är lättlagad och sköter sig själv i ugnen.
Här har jag använt vildsvinsfärs för att få mer smak och karaktär på rätten, men du kan använda vilken färs du vill eller har hemma.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram köttfärs (valfri sort)
- 4 msk ströbröd
- 1 ½ dl mjölk
- 1 gul lök, finhackad
- (1 vitlöksklyfta, finhackad)
- 1 msk smör
- 1 ägg
- 3 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan eller rosmarin
- salt, peppar
Gräddsås:
- 2 msk vetemjöl
- 4 dl buljong, egen, från tärning eller koncentrerad fond
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk svart vinbärsgelé
- 1 msk kinesisk soja
- 1 tsk ansjovisspad
- Salt, svartpeppar
- En nypa cayennepeppar
- (Colorit)
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Låt ströbrödet svälla i mjölken ca 5 minuter.
Fräs lök och ev vitlök i smör tills de mjuknar.
Blanda köttfärs, tomatpuré, ägg, stekt lök och kryddor i skålen med ströbrödet. Forma färsen till en limpa och lägg i en smord ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Koka under tiden potatis och gör gräddsåsen:
Rör ut mjölet med lite av buljongen och vispa sen ner resten av buljongen. Koka upp och låt puttra under omrörning 3-5 minuter. Tillsätt grädde, gelé och resten av ingredienserna. Låt koka upp och smaka av med mer kryddor om det behövs. (Vill man ha mer färg på såsen kan man ha i en skvätt Colorit).
Servera köttfärslimpan i skivor med kokt potatis, gräddsås och t.ex. lingonsylt.