Kronhjort med svamprisotto

Kronhjort med svamprisotto och grönpepparsås

Helstekt ryggbit av kronhjort serverad tillsammans med en krämig och god svamprisotto och grönpepparsås.
Köttet sköter sig själv i ugnen, vilket ger dig tid att ägna dig åt risotton under tiden.
Denna risotto är inte gjord på traditionellt vis och saknar både stjälkselleri och parmesanost. Vill du tillaga den enligt konstens alla regler kan du följa detta recept men utesluta ramslök och sparris.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 1 ryggbit kronhjort, ca 5 – 7 hg
  • smör
  • 2 msk grönpeppar i lag, lätt mortlad
  • 1-2 tsk torkad dragon
  • salt, peppar
  • 3 dl arborioris
  • olivolja
  • 1 rödlök, finhackad
  • 500 gram champinjoner, i skivor eller bitar
  • 1 dl vitt vin
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • ev. gelé, till servering

Tillagning:

Värm ugnen till 120 grader.
Putsa köttet från hinnor. Salta, peppra och stek runt om i smör i en stekpanna.
Lägg över köttet i en ugnsfast form och fördela ca 2/3- delar av grönpepparn och all dragon runt köttbiten. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 62 grader. Det tar ca 40 minuter.

Kronhjort

Under tiden tillagar du risotton.
Hetta upp ca 2 msk olivolja i en panna. Lägg i löken och stek mjuk, under omrörning, några minuter tills den mjuknar. Tillsätt sen svampen och stek tills den vätskat ur sig. I med riset och fortsätt steka tills det blir genomskinligt. Häll på vinet och låt koka in.
Häll på buljongen slevvis och låt puttra in sakta, rör om då och då. Fortsätt ca 20 minuter tills det mesta av buljongen är använd och riset färdigkokt men ändå krämigt. Ta av från plattan och smaka av med salt och peppar, lägg i några rejäla bitar smör och lägg på ett lock.

När köttet är klart lägger du det på en skärbräda och låter det med fördel vila ca 5-10 minuter under folie.

Kronhjort
Häll köttsaften i en kastrull, tillsätt resten av grönpepparn och häll på grädde och soja. Låt puttra ihop några minuter.
Skiva sen upp köttet i rejäla skivor. Rör om i risotton, lägg upp på ett fat och lägg på det skivade köttet och häll på såsen. Servera med en klick gelé om du gillar det.
Smaklig måltid!

Kronhjort med svamprisotto

Fler rätter med viltkött hittar du HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.