Krämig och god risotto med ramslök, sparris och getost som kryddats varsamt med dragon. Riktiga smakkamrater allihop.
Jag valde att dricka ett generöst och fruktigt rött vin från Italien till som dessvärre inte finns på Systembolaget. Men det finns många liknande viner från samma område där.
Ingredienser till 4-6 portioner:
- 400 gram risottoris
- 2-3 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 schalottenlök, finhackad
- 4 stjälkar bladselleri, finhackade
- 2 dl vitt torrt vin eller torr vermouth
- 1 liter grönsaksbuljong, valfri gärna hemmagjord
- 25 gram smör, i tärningar
- 150 gram getost, i tärningar
- Salt, peppar
- 1 rejäl näve ramslök
- 25 gram riven parmesanost
- 2 knippe grön sparris
Tillagning:
Ansa sparrisen och skär av 1/3-del nertill och skiva tunt. Dela resten på hälften och grilla lätt i en stekpanna.
Skär av stjälkarna på ramslöken och finhacka dem. Finhacka bladen. Ställ åt sidan så länge.
Värm upp oljan i en vid låg panna, typ traktörpanna. Tillsätt lök, vitlök och selleri, stek några minuter tills de mjuknar. Tillsätt sen riset, den tunt skivade sparrisen och ramslöksstjälkar, stek under omrörning tills riset börjar bli genomskinligt. Häll på vin eller vermouth och låt koka in i riset under fortsatt omrörning. Salta och peppra lätt. Tillsätt sen buljong skopa för skopa, låt buljongen koka in innan du tillsätter mer, låt puttra på medelvärme tills all buljong är slut. Konsistensen på riset ska fortfarande vara krämig och riset kännas genomkokt när det är klart. (Tar ca 15-20 minuter).
Ta kastrullen från plattan och tillsätt smör, getost, hälften av sparrisen, hackade ramslöksblad och rör om så allt blandas. Smaka av med mer salt och peppar om du tycker det behövs. Lägg på ett lock och låt gärna stå några minuter.
Strö sen på riven parmesanost och garnera med resterande sparris (gärna knopparna). Servera direkt, gärna med en skiva focaccia, och njut!