Lammytterfilé är både festligt, gott och väldigt snabblagat, även om man steker det i hela bitar.
Perfekt som bjudmat och serveras köttet med en smakrik sås, som här, räcker det att smaksätta köttet med salt och peppar tycker jag.
Ingredienser till 6 portioner:
- 1 kg lammytterfilé
- smör
- salt, nymalen svartpeppar
Gorgonzolasås:
- 2 msk smör
- 150 gram gorgonzola
- ½ gul lök, finhackad
- 3 dl crème fraiche
- ½ tsk dijonsenap
- 1 dl vispgrädde
- salt, peppar
Tillagning:
Krydda köttet runt om. Smält smör i en stekpanna och stek köttet runt om i ganska hög värme så det får lite färg. Sänk värmen och stek köttet tills innertemperaturen är 56-58 grader, då är köttet medium. Alternativt bryner du köttet och tillagar det i ugnen på 150 grader.
Låt sedan vila några minuter innan du skär upp det.
Gorgonzolasås:
Smält smöret i en panna och fräs löken mjuk. Tillsätt crème fraiche, dijonsenap och grädde.
Smula ner osten och låt puttra under omrörning i ca 5 min. Smaka av med salt och peppar.
Servera ihop med köttet och gärna krossad potatis samt en fräsch sallad.