Palsternackssoppa med kantareller

En god och värmande soppa är väl något av det godaste man kan få en riktigt ruggig dag eller när man bara känner sig lite frusen. Jag tycker också att det är festligt att inleda en middag med en liten soppa, något som var vanligare förr. Jag brukar passa på att göra en stor omgång när jag kokar soppa och frysa in hälften. Håller sig lätt några månader.


God och krämig soppa med kantareller på toppen. Passar både som varmrätt med ett gott bröd som tillbehör eller som en liten förrätt vid en middag.
Denna soppa går att tillaga med vilken typ av rotfrukt man vill så det går att variera smakerna ordentligt. Prova t.ex. att göra den med jordärtskockor eller rotselleri istället.

Ingredienser till 4 portioner:

  • 6 palsternackor
  • 2 klyftor vitlöksklyftor, finhackade
  • 6 dl grönsaksfond, gärna egen
  • 4 dl mjölk
  • Olivolja
  • Svartpeppar
  • 200 gram kantareller

Tillagning:

Skala palsternackorna och dela dem i bitar. Hetta upp ca 1 msk olivolja i en kastrull och fräs palsternacka och vitlök till de precis tar färg. Häll på fonden (alternativt vatten och buljongtärning) och låt koka ca 10 minuter till palsternackorna är mjuka. Ta kastrullen från plattan och tillsätt mjölken. Kör slät med en mixerstav och smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om du tycker soppan är för tjock i konsistensen.
Rensa och dela kantarellerna i lite mindre bitar om de är stora. Stek först i torr stekpanna tills de vätskat av sig, tillsätt sedan en klick smör, salta, peppra och stek dem färdigt.

Lägg upp soppan och toppa med smörstekta kantareller.

Palsternackssoppa med kantareller

Vintips: Boschendal 1685 Chardonnay

Fler goda soppor hittar du HÄR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.