Med rödbetor, rödlök, stjärnanis, apelsinzest och balsamvinäger blir denna veganska tårta en imponerande och smakrik rätt antingen på buffén eller när man bara vill bjuda på något gott.
Rödbetans djärva färg mot den fräscha grönsalladen gör den också till en dekorativ rätt.
Ingredienser till 1 paj (4-6 portioner):
- 400 g rödbetor, skurna i klyftor
- 1 rödlök, skuren i klyftor
- 3 msk olivolja
- 2 msk balsamvinäger
- 2 msk farinsocker
- 2 stjärnanis
- salt, peppar
- 1 rulle smördeg
- 1 apelsin, zest
- grönsallad, till servering
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Lägg rödbetor, lök, vinäger, socker och 2 msk av oljan i en bunke. Tillsätt stjärnanisen och krydda med salt och peppar. Hetta upp resten av oljan i en stor, ugnssäker teflonpanna och lägg sedan i grönsakerna så att de täcker ytan på pannan. Täck med ugnsfolie och tillaga mitt i ugnen i 45 minuter.
t ut pannan ur ugnen, ta bort folien och platta till innehållet lite så rödbetorna och löken ligger kompakt i pannan. Lägg smördegen ovanpå, vik ner kanterna och fortsätt tillaga 35 minuter eller tills degen har svällt upp och är gyllenbrun.
Lossa kanterna på tårtan med hjälp av en kniv och lägg ett serveringsfat ovanpå stekpannan. Vänd på pannan för att vända tårtan så den ligger med fyllningen uppåt. Var försiktig så att du inte bränner dig på handtaget. Riv apelsinskal över, strö på lite flingsalt och garnera fatet med grönsallad.