Många både vilda och lättodlade trädgårdsblommor är ätliga och väldigt vackra.
Nedan kommer en liten lista på några av dem. Finns säkert fler sorter.
Förutom de användningsområden som listas nedan är i princip alla blommorna också fina att t.ex. frysa in i en isbit och ha i drinken eller bara i en kanna med vatten.
SÖTA OCH MILDA:
Anisisop – svag anissmak, i te, dekorera desserter, i sallader
Basilika – mild kryddsmak, finns olika sorter som har olika smak
Blomsterböna – mycket smakfulla, till garnering i soppor och sallader
Blåklocka – dekorera desserter och sallader
Blåklint – ganska smaklös men dekorativ, i te
Citronverbena – svag citrussmak, i te, dekorera desserter
Förgätmigej – i te, dekorera desserter
Gurkört – endast kronbladen, dekorera desserter, i sillinläggning
Isop – i te, till dekoration, i socker
Kamomill – i te, smaksättare till sallad, ljust kött och fågel
Kaprifol – i botten av blomman är söt nektar, som dekoration, i sallad
Knöl- och sommarbegonia – ger lite syrlighet åt sallader
Kungsljus – kronbladen, i te
Lind – i te, mycket behaglig söt smak och doft
Luktärt – kanderas, i te, dekoration, till sirap och likör
Mynta – olika sorter har olika smak, i te, till dekoration
Nejlika – söt smak på blombladen, till dekoration, i likören Chartreuse
Oregano – mild kryddsmak
Pensé och viol – dekorera desserter, kanderad, i socker, i sallader
Rosmarin – mild krydda
Rödklöver – i te, i sallad, dekorera mat och desserter
Solros – unga blomknoppar ångas som kronärtskocka, blomblad strösslas råa som dekoration, är lite svagt bittra
Stockros – kanderad, smaksättare i sirap
Temynta – i te, smakförhöjare i ris- och pastarätter
Timjan – mild krydda, olika sorter har olika smak
Tulpan – kronbladen smakar grönsallat
Tusensköna – knoppar och blomblad att toppa sallader, i soppor, smörgåspålägg
Zucchini och squash – fritera, steka, panera eller fylla (det är hanblommorna man skördar, ta bort pistill innan)
BLOMMIGA:
Daglilja – mild, som dekoration, fylld, friterad
Dill – kronan som mild smaksättare
Doftpelargon – smaken varierar med doften, dekoration desserter och bakverk, i socker
Fläder – saft, friterade klasar med smet, i drinkar, till sirap, knoppar till kapris
Fänkål – mild anissmak
Körsbär – dekoration desserter och bakverk, i socker
Lavendel – i och på bakverk (skorpor kan rekommenderas), till vilt- och lammarinad.
Nypon – som dekoration till desserter och drinkar
Rallarros/Mjölkört/Mölke – rot (till mjöl), stam (kan ätas som sparris), blad (i te), blommor (saft, gelé)
Ros – ju mer doft desto mer smak, kronbladen, saft, kanderad, dekoration, rosenvatten, sorbet, gelé
Syren – saft, gelé, dekoration sötsaker, kanderad, socker
Äpple – dekoration desserter och bakverk, i socker
Viol – dekoration på tårtor och bakverk.
PEPPRIGA:
Blomsterkrasse – lite rädissmak, i sallader, fyllda, knoppar till inläggning
Broccoli – milda och lite peppriga, fina förvällda och friterade
Gräslök och Ramslök – mildare löksmak, toppa sallad, gratänger, smaksätt smör, vinägrett, olja, färskost
Raps – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Ruccola – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Rädisa – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Senap – som smaksättare i sallad, omelett, paj
Lejongap – har ätliga blommor med fräck form och lite bitter smak.
BITTRA:
Tagetes – i sallader, vinägerkrydda, kan smaka aningen bittert
Cikoria – i te, kan användas som smaksättare
Fuchsia – milt bitter ger lite syrlighet, dekoration desserter och sallader
Lejongap – milda till bittra, men fina att dekorera med
Maskros – krydda med blombladen i stuvningar, bröddeg, omelett, toppa sallader, dekorera pizza och paj, i salt, smör, unga blomknoppar är mildare och kan friteras och ångkokas.
Oxalis – dekoration och som smaksättare till fisk, räkor och musslor men även till andra rätter där man vill addera lite syra
Prästkrage – blombladen till att toppa sallader, i stuvningar, omeletter, blomknoppar som kapris
Ringblomma – milt bitter, i te, blad till sallader, färgar ris
Röllika – i te, kan användas som smaksättare
Solros – milt bitter, blomblad till sallader, toppa olika rätter
