Enkel skaldjurssoppa från grunden

Enkel skaldjurssoppa från grunden

Att göra egen skaldjurssoppa på överblivna skal är verkligen busenkelt och går att smaksätta lite som man själv önskar.
Här kommer en lättlagad och god variant som jag brukar göra dagen efter skaldjursfrossa.

Soppan passar lika bra som varmrätt ihop med ett gott bröd och några ostar som en förrätt.


Ingredienser till 4 portioner (som varmrätt):

  • ca 1 kg skal från skaldjursfrossa
  • 2 msk smör
  • 1 stor morot, skalad och i bitar
  • 1 stor rödlök, i klyftor
  • 1 fänkål, i grova skivor
  • 1 msk tomatpuré
  • 1-2 msk hummerfond
  • 3 lagerblad
  • 1 stjärnanis
  • 20 vitpepparkorn
  • salt, efter smak
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 knippe dill, finhackad
Tillagning:

Smält smör i en stor kastrull. Fräs grönsaker och tomatpuré några minuter under omrörning.
Tillsätt skaldjursskal och fortsätt fräsa några minuter. Häll på vatten så det täcker skal och grönsaker. Koka upp och skumma ytan.
Häll sen på fond och kryddor. Låt småkoka ca 20-25 minuter.
Sila bort skalen och reducera ner fonden till ungefär hälften. Häll på grädde, koka upp på nytt och smaka av med salt och ev. mer peppar.
Garnera med finhackad dill och servera.

Enkel skaldjurssoppa från grunden

Vill du hellre laga en fisksoppa, också från grunden, så hittar du recept HÄR