Grillad scampi med rostad fänkål och sparris

Grillad scampi med rostad fänkål och sparris

När grillsäsongen är igång blir det ofta en hel del kött på grillen. Men jag gillar att antingen blanda och göra en, sk. ”Surf n Turf” eller att grilla endast fisk och/eller skaldjur också.

Här kommer ett enkelt recept på grillad scampi. Jag väljer gärna den råa sorten så de blir tillagade precis som jag vill. Tycker annars, om man använder den förkokta sorten, att det är lätt hänt de blir lite torra. Mängden vitlök och chili får man variera efter smak och tycke. Jag gillar när det är smakrikt så tar de större och starkare måtten.
2 spett per person brukar vara lagom om man inte äter fler rätter.


Ingredienser till 4 spett:
  • 400 gram råa scampi
  • 2-4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 röd chili, finhackad (Ev urkärnad om man inte gillar så stark mat)
  • ½-1 citron, saften
  • 1/2 purjolök, halverad och skuren i bitar ca 3-4 cm
  • 2-3 msk olivolja
  • salt, svartpeppar
  • 1 fänkålshuvud
  • 1 bunt grön sparris
  • ca 4 dl kokt ris
  • Grillspett
Tillagning:

Tina räkorna om de är djupfrysta.
Sätt ugnen på 225 grader. Tänd grillen och låt den få en fin glödbädd. Blötlägg spetten om du använder en sort av trä eller bambu.
Blanda hackad vitlök och chili med citronsaft och olja. Marinera räkorna i kylen tills det är dags att börja grilla.

Skiva fänkål tunt, lägg i en ugnsfast form, ringla på olivolja, pressa över citron, salt, peppar och tillaga mitt i ugnen ca 10-15 minuter.
Ta ut formen ur ugnen och blanda fänkålen med riset. Ansa och halvera sparrisen på längden och lägg i även dem. Fortsätt tillaga ca 5-10 minuter till.

Trä upp scampi och purjolök på grillspett. Salta och peppra lätt.
Lägg spetten på grillen och tillaga några minuter på var sida tills scampin är klar och ändrar färg från grå till rosa.

Servera ihop med fänkålsriset, en citronklyfta och ev en passande sås.

Grillad scampi med rostad fänkål och sparris Grillad scampi med rostad fänkål och sparris

Vintips: Cuvée Madame
Fler rätter med scampi finns HÄR