Jag vet inte riktigt varför jag tycker att mat med influenser från Mexiko känns så festlig. Kanske är det gamla minnen från 80-talet när Tex-Mexmat slog igenom på allvar här i Sverige. Då åt jag olika varianter av den i princip varje helg och tyckte att tacos var väldigt exotiskt. Hi, hi vad tiderna förändras!!! Supersmarrigt tycker jag i alla fall att det är fortfarande.
Denna rätt påminner väl egentligen mer om en smarrig fredagsrätt än en kalorisnål måndagsmåltid! Men tar max 30 minuter att tillaga och innehåller bara lite under 400 kcal/portion. Visst låter det bra! Här kommer receptet. Det finns även en liten inspirationsvideo till detta receptet som du hittar HÄR!
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram kalkonfärs
- 2 gula lökar, finhackade
- 1 msk raps- eller olivolja
- 2 tsk spiskummin
- 1 ½ msk chipotlepasta
- 1 burk krossade tomater, 400 gram
- 400 gram kidneybönor
- 200 majskorn
- 2 tortillabröd, delade i mindre triangelformade bitar
- 1 handfull riven ost
- 2 vårlök, skivade
Tillagning:
Stek löken i olja ca 8 minuter. Använd gärna en stor ugnssäker stekpanna om du har det så slipper du använda fler tillagningskärl. Tillsätt spiskummin och stek någon minut till under omrörning. I med färsen, och ev. lite mer olja om det behövs, och stek tills färsen får lite färg. Blanda ner chipotlepastan, krossade tomater och bönor. Rör om och låt puttra några minuter tills köttet är klart.
Sätt igång grillelementet i ugnen, ca 200 grader. Ta pannan från värmen och fördela tortilla trianglarna över färsen. Avsluta med osten.
Sätt in i ugnen och grilla några minuter tills tortillabitarna får fin färg och blir krispiga, håll koll så de inte bränns bara. Strö på vårlök och servera. En klick crème fraiche på toppen är gott – men är inte inräknade i antal angivna kalorier.