Vegetarisk kalorisnål lasagne

Vegetarisk kalorisnål lasagne

Lättlagad vegetariska lasagne på bara en handfull ingredienser.
Perfekt att laga på helgen och sen ta med resterna som matlåda på jobbet eller frysa in.
Innehåller 460 kcal/portion.


Ingredienser till 6 portioner:
  • 2 röd paprika, skurna i bitar
  • 2 zucchini, skurna i ½ cm tjocka skivor
  • 8 msk olivolja
  • 300 gram lasagneplattor
  • 125 gram mozzarella
  • 1 näve körsbärstomater, halverade

Tomatsås:

  • 1 msk olivolja
  • 1 stor rödlök, fint hackade
  • 2 vitlöksklyftor, skivade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin

2 burkar krossade tomater, á 400 gram
1 näve basilika

Vit sås:

  • 85 gram smör
  • 85 gram vetemjöl
  • 7 ½ mjölk

https://youtu.be/2jwiEHnRvaw?si=ceHVVfSJsIkAY8FV

Tillagning:

Börja med att göra tomatsåsen.  Värm 6 msk av olivoljan i en kastrull och tillsätt lök och vitlök. Stek ca 5-7 minuter på medelvärme tills den mjuknat. Höj värmen lite och rör ner tomatpurén. Stek nån  minut och häll sen i det vita vinet och låt puttra tills det reducerat ner till två tredjedelar.
Tillsätt de krossade tomaterna och hälften av basilikabladen. Koka upp och låt puttra i ca 20 minuter. Låt svalna och kör sen såsen slät med en stavmixer.
Såsen håller sig i kylen i upp till tre dagar eller fryst i tre månader.

Gör sen den vita såsen.
Smält smör i en kastrull, rör ner vetemjöl och fräs ihop ca 2 minuter. Vispa långsamt i mjölken och låt sedan koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda tills såsen börjar tjockna och täcker baksidan av en träslev.
Såsen håller sig i kylen i upp till tre dagar eller fryst i tre månader.

Värm ugnen till 200 grader. Olja en ugnsform med 1 msk olja och tillsätt paprika och zucchini. Krydda med salt och peppar och tillaga mitt i ugnen i 25 minuter tills grönsakerna får lite färg.
Sänk temperaturen till 175 grader. Olja en stor ugnsform med 1 msk olja.


Lägg ett lager av grönsakerna i botten och häll sedan över en tredjedel av tomatsåsen. Toppa med ett lager lasagneplattor och ringla sedan över en fjärdedel av den vita såsen. Upprepa tills du har tre lager pasta. Häll den återstående vita såsen över pastan, se till att hela ytan är täckt, strö sedan över mozzarellan och körsbärstomaterna. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter tills lasagnen är klar och fått fin färg. Garnera med lite basilika och njut!

Vegetarisk kalorisnål lasagne

Fler kalorisnåla recept finns HÄR