Kåldolmar är inte speciellt svårt att göra – bara lite pilligt. Här en ganska mager variant tillagad på kycklingfärs serverad i en mustig gräddsås. Innehåller endast 445 kcal/portion.
Vill du minska ytterligare på kalorierna byt ut grädden mot en magrare sort.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 savoykål
- 1 röd eller gul lök, finhackad
- 1 msk olja
- 1 dl mjölk
- ½ dl ströbröd
- 400 gram kycklingfärs
- 1 ägg
- salt, peppar
- 2 msk kinesisk soja
- 2 dl grädde 40% (eller lägre fetthalt)
Tillagning:
Värm ugnen till 200 grader.
Stek löken mjuk i oljan. Låt sen svalna något.
Bryt loss 12 stora blad från kålhuvudet och sjud dem i lättsaltat vatten 4-5min tills de är mjuka. Lägg sen ner bladen i isvatten.
Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla ca 5 minuter. Blanda sen i ägg, kycklingfärs, salt, peppar och den stekta löken. Blanda ordentligt.
Ta upp kålbladen ur vattnet och torka av dem. Fördela färsen på kålbladen och rulla ihop till täta rullar. Lägg dem i en ugnssäker form. Pensla dolmarna med soja och häll på grädde. Tillaga i mitten av ugnen ca 30 min.