Flatbröd med karamelliserad lök och fetaost

Flatbröd med karamelliserad lök och fetaost

Karamelliserad gul lök som läggs på flatbröd ihop med en fetaostkräm, mynta och lite harissa för hettans skull. Perfekt kombo av sött, salt och lite krydda. Fungerar som mellanmål, tilltugg eller som en lunchrätt. Dessutom vegetarisk och ganska kalorisnål. Antalet kalorier beror på vilken typ av flatbröd du väljer. Jag valde en sort som är väldigt tunn, bakad på fullkorn och kommer från Mellanöstern. Då innehåller rätten strax under 400 kcal/portion.


Ingredienser till 6 små:
  • 2 skivor stora flatbröd, valfria
  • 70 ml olivolja
  • ½ msk extra fin olivolja
  • 3 gul lök, skuren i smala klyftor
  • 1 näve örter, mynta eller timjan
  • 2 msk flytande honung
  • 100 gram fetaost
  • 50 gram grekisk yoghurt
  • 1-2 msk harissa

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Hetta upp 70 ml olja och stek löken på ganska hög värme i ca 5 minuter under omrörning. Lägg över löken i en ugnsfast form och häll på flytande honung och det mesta av örterna som du först grovhackar. Blanda runt ordentligt och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

Mosa fetaosten och blanda den med yoghurten till en krämig slöt kräm.

Flatbröd med karamelliserad lök och fetaost
Ta ut mindre rundlar av flatbrödet, om du använder den större sorten, med hjälp av en skål. Värm en stund i ugnen om du vill, annars fungerar de lika bra rumstempererade.
Toppa bräden med fetaostkräm, karamelliserad lök, ett par klickar harissa och några blad mynta eller timjan. Vik ihop och njut!

Flatbröd med karamelliserad lök och fetaost