Värmande på vintern när den serveras varm och svalkande på sommaren serverad kall. God oavsett vilket och galet lättlagad kalorisnål vegetarisk morotssoppa. Jag gillar när det är lite sting i smaken och kryddar gärna med cayennepeppar och toppar med koriander och yoghurt som ger lite svalka åt hettan i smaken.
Innehåller endast 130 kcal/portion.
Servera gärna med ett gott bröd eller hemmagjorda grissini/brödsticks.
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 msk olivolja
- 1 gul lök, finhackad
- 1 tsk malen koriander
- 1 potatis, skalad och i tärningar
- 450 gram morötter, skalade och tärnade
- 12 dl buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
- 1 krm cayennepeppar
Topping:
- 1 näve färsk koriander
- 1 dl yoghurt
Tillagning:
Hetta upp oljan i en ganska stor kastrull. Fräs löken i oljan på medelvärme ca 5 minuter tills den mjuknar. Tillsätt malen koriander, potatis och rör om under ca 1 minut.
Tillsätt sen även morötter och buljong. Koka upp och låt sjuda under lock ca 20 minuter tills morötterna är mjuka.
Kör soppan slät med en stavmixer och smaka av med cayennepeppar och även salt om det behövs.
Toppa soppan med yoghurt och färsk mynta.