Marinerad vildsvinsfilé med krämiga trattkantareller och stekta äpplen. Härlig höstmat som lika bra kan tillagas på tamgris.
Ingredienser till 4 portioner:
- 500 gram vildsvinsfilé
- 2 stjälkar färsk rosmarin
- 2 matäpplen, urkärnade i klyftor
- smör
- persilja, till garnering
Stuvning:
- 500 gram trattkantareller, ansade
- 1 scharlottenlök, finhackad
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk kinesisk soja
- svartpeppar
Marinad:
- ½ dl olja
- 2 msk kinesisk soja
- 2 msk whisky
- 1 msk flytande honung
- 1 msk torkad rosmarin
Tillagning:
Blanda ihop marinaden.
Putsa köttet och lägg i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och låt helst ligga över natten.
Stek kantarellerna i torr panna på ganska hög värme tills vätskan försvunnit. Lägg i en klick smör, sänk värmen och tillsätt lök. Stek någon minut och häll sen å grädde och soja. Låt puttra ihop tills stuvningen är krämig. Smaka av med peppar och ev lite salt. Ställ åt sidan.
Ta fram köttet i t tid så det blir rumstempererat. Ta upp det ur marinaden och torka av det lätt. Stick in en köttermometer i en av bitarna.
Hetta upp några msk smör i en stekpanna och lägg i filéerna. Salta, peppra och stek runt om tills de får fin färg och sänk sen värmen, lägg i rosmarinkvistar och stek tills innertemperaturen är 63 grader. Ös köttet då och då. Ta upp köttet och låt det vila en stund.
Stek äppelklyftorna i samma panna tills de får fin färg och mjuknat något.
Skiva köttet, lägg på äppelklyftor och garnera med persilja.
Servera med de stuvade trattkantarellerna och t.ex. krossad ugnspotatis , syltade nypon och syltade gröna tomater.