Vildsvinsfilé med gräddstuvade trattkantareller och stekta äpplen

Vildsvinsfilé med gräddstuvade trattkantareller och stekta äpplen

Marinerad vildsvinsfilé med krämiga trattkantareller och stekta äpplen. Härlig höstmat som lika bra kan tillagas på tamgris.


Ingredienser till 4 portioner:
  • 500 gram vildsvinsfilé
  • 2 stjälkar färsk rosmarin
  • 2 matäpplen, urkärnade i klyftor
  • smör
  • persilja, till garnering

Stuvning:

  • 500 gram trattkantareller, ansade
  • 1 scharlottenlök, finhackad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk kinesisk soja
  • svartpeppar

Marinad:

  • ½ dl olja
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk whisky
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk torkad rosmarin

Tillagning:

Blanda ihop marinaden.
Putsa köttet och lägg i dubbla plastpåsar. Häll på marinaden och låt helst ligga över natten.
Stek kantarellerna i torr panna på ganska hög värme tills vätskan försvunnit. Lägg i en klick smör, sänk värmen och tillsätt lök. Stek någon minut och häll sen å grädde och soja. Låt puttra ihop tills stuvningen är krämig. Smaka av med peppar och ev lite salt. Ställ åt sidan.
Ta fram köttet i t tid så det blir rumstempererat. Ta upp det ur marinaden och torka av det lätt. Stick in en köttermometer i en av bitarna.
Hetta upp några msk smör i en stekpanna och lägg i filéerna. Salta, peppra och stek runt om tills de får fin färg och sänk sen värmen, lägg i rosmarinkvistar och stek tills innertemperaturen är 63 grader. Ös köttet då och då. Ta upp köttet och låt det vila en stund.
Stek äppelklyftorna i samma panna tills de får fin färg och mjuknat något.
Skiva köttet, lägg på äppelklyftor och garnera med persilja.
Servera med de stuvade trattkantarellerna och t.ex. krossad ugnspotatis , syltade nypon och syltade gröna tomater.

Vildsvinsfilé med gräddstuvade trattkantareller och stekta äpplen

Fler viltrecept hittar du HÄR