Banankaka med vit choklad och smarrig frosting

Banankaka med vit choklad och smarrig frosting

Lättbakad banankaka med vit choklad toppad med frosting och kanel.
Ganska kalorisnål också, innehåller endast 250 kcal/bit.


Ingredienser till 20 bitar:
  • 200 gram Muscovadosocker, valfri sort
  • 300 gram väl mogna bananer, skalad vikt (motsvarar 2 mediumstora)
  • 1 ¼ dl raps- eller solrosolja
  • 4 ägg
  • 125 gram rågsikt
  • 100 gram vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 3 tsk bakpulver
  • 100 gram vit choklad, hackad

Frosting:

  • 100 gram smör, rumstempererat (helst osaltat)
  • 100 gram florsocker
  • 200 gram färskost
  • kanel, att sikta över kakan

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Klä en ugnsfast form, 25×25 cm, med bakplåtspapper.
Mosa bananen och blanda ihop med muscovadosocker, olja och ägg i en stor bunke.
Tillsätt mjöl, kanel och bakpulver och blanda till en jämn smet. Blanda i den hackade chokladen och häll smeten i ugnsformen. Tillaga mitt i ugnen ca 30-40 minuter tills kakan känns klar. Låt kakan svalna i formen.

Gör under tiden frostingen.
Vispa socker pösigt. Sikta i florsocker och blanda ihop ordentligt.
Tillsätt färskost och blanda ihop med t.ex. en slickepott. Vispa inte, för det gör frostingen rinnigare.

Ta upp kakan ur formen när den svalnat och fördela frostingen ovanpå. Strö på kanel.
Kakan håller sig saftig i minst tre dagar om den förvaras i en lufttät burk i kylskåpet.

Banankaka med vit choklad och smarrig frosting

Mer bakat hittar du HÄR