3 Oldies but Goldies

Det finns otroligt många duktiga och kreativa bartendrar runt om i landet som ständigt hittar nya spännande kombinationer på drycker. Själv testar jag gärna nya drinkar när jag är ute på lokal och har jag förtroende för den som jobbar brukar jag be dem överraska mig och blir sällan besviken.

Men jag skulle ändå vilja slå ett slag för några riktigt goda trotjänare som dessutom är väldigt enkla att göra hemma.

Gilmlet

Den perfekta fördrinken – sötsur och aptitretande. Innehåller bara ett fåtal ingredienser och är superenkel att göra. Testa dig fram till vilka proportioner som passar dig bäst, men nedan kommer den blandning jag tycker är godast.

  • 3 cl gin
  • 3 cl Rosies Limejuice
  • Limeskiva/klyfta
  • Is

Nedan kommer två sätt att servera den, ett med is och ett utan.

Antingen häller du gin och limejuice i en shaker tillsammans med mycket is och skakar.

Sila upp i ett cocktailglas och garnera med en skiva lime.

Eller så fyller du ett whiskyglas med is, häller på gin, limejuice och garnera med en skiva/klyfta lime. Man kan byta ut ginen mot vodka om man föredrar det.

 

 

Guldkant

Guldkant är en avec som passar de flesta – inte för söt och inte för spritig. Sen är ju namnet i sig helt underbart!

  • 3 cl cognac
  • 3 cl punsch

Servera i ett konjaks- eller likörglas, gärna med guldkant, till en god kopp kaffe eller espresso.

 

Alexander

Detta är en cocktail som kan ersätta vilken dessert som helst. Originalreceptet gjordes med gin men jag föredrar denna med cognac bättre.

  • 4 cl cognac eller brandy
  • 2 cl kakaolikör, brun
  • 4 cl vispgrädde
  • muskotnöt

Skakas i shaker med is och silas upp i ett cocktailglas. Lite riven muskotnöt på toppen är gott. På bilden har jag doppat kanten på glaset i smält choklad och hackad mandel.