Första gången jag år denna, eller i alla fall en liknande rätt, var för mycket länge sen i Köpenhamn. Det fanns en mysig liten spansk restaurang i närheten av Kungens Nytorv som hade vitlöksstekta räkor på menyn. Normalt sett brukar man ju få skalade räkor på krogen, speciellt om de är varma. Jag brukar uppskatta detta eftersom jag tycker det är OK att bli kladdig om händerna när man äter hemma – men inte på krogen. Men när det gällde dessa räkorna spelade det mig ingen som helst roll, för de var sååå goda. Har sedan dess tillagat dessa räkor med jämna mellanrum och tröttnar aldrig!
Ingredienser till 4 portioner:
- 1 kg räkor med skal
- 3-4 vitlökskyftor
- 25 gram smör
- Färsk persilja, hackad
- Flingsalt
Tillagning:
Smält smöret i en traktörpanna eller stekpanna med höga kanter. Pressa i vitlöken och rör runt. Lägg i alla räkorna med skal och låt bli genomvarmt under omrörning. Stek inte för länge bara för då blir räkorna sega. De ska bara bli precis varma. Ta av från värmen och strö på rikligt med flingsalt och hackad persilja. Servera med ett gott bröd och någon röra, t.ex. aioli eller crème fraiche med harissa i.