Halloumi- och sparrisspett med Romescosås

Laktovegetariska spett med halloumi, sparris och smakrik Romescosås. Serverad med fullkorns couscous och färsk basilika. Går lika bra att steka spetten på grill utomhus som i panna på spisen.

Använder du tunna sparrisar blir de klara ungefär samtidigt som osten, men om sparrisen är tjock kan du behöva försteka/koka den lite innan om du inte vill att den ska vara så hård.

Ingredienser till 4 portioner:
  • 100 gram fullkornscouscous
  • 2 knippen sparris, trimmade och halverade
  • 250 gram halloumi, skurna på längden i bitar om 1 cm
  • Olivolja
  • Salt, peppar
  • 80 gram sötmandel, rostad och grovt hackad
  • Färsk basilika
  • 2 msk pressad citron
Romescosås:
  • 150 gram inlagd grillad paprika
  • 1 tomat, skuren  i bitar
  • 80 gram sötmandel, rostad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk pressad citron
  • 125 ml vatten
Tillagning:

Tillaga couscousen enligt instruktionerna på förpackningen. Fluffa sen till det och låt svalna något.

Lägg  alla ingredienser till såsen i en mixer och kör till en en såsliknande konsistens. Ställ åt sidan.

Trä halloumi och sparris på dubbla blötlagda bambuspett, pensla med lite olivolja och stek/grilla tills allt fått fin färg, ca 2-3 minuter/sida.

Blanda couscousen med den grovhackade mandeln, salt peppar, pressad citron och basilikablad. Servera spetten med couscous, såsen och toppa med basilikablad.