Tabasco – en gammal trotjänare fyller 150 år – GRATTIS!

Under min uppväxt var Tabasco en av få produkter man kunde använda för att sätta lite sprätt på och få lite hetta i maten. Idag är situationen helt annorlunda och det finns allt från ganska beskedliga chilisåser till de som är så starka att man totalt förlorar sina smaklökar.

Min mamma var en duktig matlagare och vissa rätter åt vi i princip varje vecka. ”Råbiff” varje fredag, och på söndagar oftast ”Chili con carne” som fått puttra i flera timmar på spisen, och då var det alltid Tabasco som stod för karaktären!

Jag har fortsatt använda denna smakförstärkare i många olika maträtter och inte minst i drinken Bloody Mary, så klart. Igår fick jag dock lära mig att Tabasco passar i många olika drinkar så det kommer jag absolut att testa i framtiden. Det som fascinerar mig mest med Tabasco är att det faktiskt är en riktig smakförhöjare, vilket inte behöver betyda att allt blir bara starkt! Den hjälper istället till att lyfta smakerna på de ingredienser du tillagar inklusive desserter – tro det eller ej!

Det finns många olika sorters Tabasco, bl.a. en lite mildare grön (jalapeno) variant, det röda originalet, en extra stark sort, en med vitlök och en rökig Chipotle-tabasco med spännande röksmak samt en sweet and spicy och är den enda pepparsåsen som lagras på ekfat i 3 år innan produkten buteljeras.

Tabasco Orginal Sauce är också helt naturlig – det enda som finns i är peppar, salt och vinäger vilket uppskattas mycket – eftersom jag försöker undvika onödiga tillsatser så långt det går!

När Tabasco firade sitt 150-års jubileum i Sverige bjöd JMW Golin in i samarbete med Ta Fram Det Bästa D in till PS Matsal i Stockholm. Daniel Lakatoz, som också är ambassadör för Tabasco i Sverige, och Johan ”Matgeek” Hedberg stod för var sin supergod rätt.

Men låt oss börja från början…
När jag kommer till PS Matsal får jag ett trevligt välkomnande, och en fördrink med ginger beer och tabasco i handen, går in i matsalen och ser att många Instagramkompisar och foodies redan är på plats. Stämningen är avslappnad, folk minglar runt lite och kockarna håller att förbereda kvällens rätter.

Det står glas med Tabascopoppade popcorn överallt, och det är tur för de är ju såå goda!
På borden står även klubbor smaksatta med Tabasco med skön hetta.

Sen får vi provsmaka olika typer av Tabasco, under ledning av @malouronnmark, både i majonnäs och i tjockyoghurt. Det är förvånande hur mycket smaken förändras i de två olika. I majonnäsen blir smaken mild medans i yoghurten blir smaken mer koncentrerad och lite skarpare.

Sen sätts det fram en liten appetizer som var friterad saltgurka, friterad blomkål med två dippsåser, en med chimmichurriolja och en avokadokräm, samt dryck av alla de slag.

Efter det fick vi fantastiskt goda tacos med scampi à la Daniel Lakatoz och därefter grillad brisket från Det Arroganta Svinet som Daniel ”Matgeek” Hedberg stod för.

Även kvällens sista rätt med rabarber är smaksatt med Tabasco och smakar finfint.

Sen är det dags för selfies och jag gillar speciellt den här när Zeina Mourtada tar en selfie när jag tar en selfie med daniel_lakatosz @cravingsstockholm

För mer goda recept med Tabasco i kolla HÄR och följ med på Tabascoskolan HÄR

En riktigt bra, lärorik och otroligt smaskig kväll!
Grattis igen till Tabasco och tusen tack för god mat och dryck!