Ugnsbakad torsk med koriander

I den här rätten använder man hela kumminfrö. Det finns tre olika sorters kummin och de bör ej förväxlas eftersom de smakar olika. På Wikipedia finns en bra beskrivning som klargör det hela på ett pedagogiskt vis;

”Kummin skall inte förväxlas med spiskummin (Cuminum cyminum), vars smak är helt annorlunda, även om båda kan användas i exempelvis kryddost. Det förekommer dock att spiskummin felaktigt kallas kummin, till exempel i recept. En orsak till att sådan förväxling ibland sker är att det engelska namnet för spiskummin är cumin. Vanlig kummin heter caraway på engelska. Även franskans cumin, spanskans comino och nederländska komijn skall översättas som spiskummin, medan tyskans Kümmel i tyska recept är lika med vanlig kummin.
Den ej närmare besläktade ranunkelväxten Nigella sativa kallas svartkummin (kalonji) på svenska, särskilt som krydda.”


I denna kalorisnåla rätt, med få ingredienser, kan man verkligen påstå att man får ut riktigt stor utdelning för en liten arbetsinsats. Så otroligt mycket smak! Rostade kumminfrö som får puttra med ris, fisk med citron och koriander som tillagas snabbt i ugnen. Ta inte längre än 30 minuter från det att du sätter igång och innehåller bara lite drygt 300 kcal/portion.

Receptet är för två personer, men på bilderna är rätten bara tillagad till en person – bara för tydlighetens skull!

Ingredienser till 2 portioner:
  • 2 benfria bitar torskfilé eller torskrygg
  • 1 msk olivolja
  • 1 liten knippa färsk koriander
  • ½ Citron, zest och juice
  • 1 tsk kumminfrö
  • ½ gul lök, finhackad
  • 1 stor eller två små morötter, rivna
  • 100 gram basmatiris
  • 3 dl grönsaksbuljong
Tillagning:

Hetta upp ugnen på grill, ca 200 grader och klä en ugnsfast form med dubbelvikt folie (för att samla upp den goda juicen som bildas). Stryk lite olja i botten och lägg i fisken. Salta, peppra, häll på citronjuice, zest samt det mesta av koriandern. Sätt in i ugnen ca 10-15 minuter tills fisken lätt delar sig utan att vara torr.

Under tiden tillagar du riset. Häll resterande olja i en kastrull och stek kumminfrö och lök några minuter. Tillsätt morötter och ris. Rör om ordentligt och tillsätt vatten. Täck med lock och låt puttra ca 10 minuter tills riset är klart och vätskan försvunnit. Fördela ris och fisk på tallrikar och häll över vätskan som samlats i formen. Servera ev. med en god sallad.

Ugnsbakad torsk med koriander

Fler kalorisnåla recept hittar du HÄR!