Jag har besökt många vingårdar under årens lopp. Allt från små kooperativ i Sydafrika till stora vingårdar här i Europa. Haft förmånen att få vandra runt bland vinstockarna med entusiastiska vinmakare och fått berättat för mig allt om olika druvsorter till hur vingården en gång startades.
Visst är det så vi vill, och gärna tänker oss, att en vingård ska vara. Tyvärr är det långt ifrån sanningen i många fall. Dom flesta har säkert läst om fusket med samlarviner, som sälj dyrt på auktioner, där både innehållet i flaskan och etiketten är nytillverkade och egentligen helt utan värde.
Nyligen rapporterades om en skandal i Frankrike där fyra stora vinhandlare köpt in billigt bulkvin från Spanien, buteljerat det, satt på etiketter med texten ”Vin de France” och sålt det till intet ont anande konsumenter. Cirka 10 miljoner flaskor tror man att det handlar om.
Vi vill ju också gärna tro att de viner vi köper är tillverkade enligt gamla fina metoder där man pressar druvorna till must som sen får jäsa så att det blir till vin utan en massa onödiga tillsatser osv. Detta är långt ifrån sanningen, speciellt när det gäller de viner som flest svenskar tyvärr dricker. Det handlar inte bara om lådviner, många av de billiga sorterna tillverkas och designas, utifrån vilken smak just det landet det ska exporteras till tycks gilla. Man framställer ett bulkvin, tillsätter konstgjorda smakämnen t.ex. lakrits, körsbär osv. till Sverige och någon annan smak till ett annat land för att de har andra favoritsmaker. Viner designade på detta vis finns så klart bara i just det land de är specialdesignade för och ingen annanstans. Inte så romantiskt, eller hur! Dessutom gör det ju inte saken bättre att EU faktiskt förbjuder information om innehållet på flaskorna av de viner vi köper.
Jag har inget emot Systembolaget i sig, tycker de har hyggligt bra och stort sortiment, men jag ogillar statliga monopol som dessutom missgynnar privata entreprenörer. Systembolagets regler för vilka viner som ska finnas i det ordinarie sortimentet gynnar stora producenter och därmed ofta bulkviner av sämre kvalitet.
Den 11 september utkommer boken ”Chateau Vadå” av författaren Mats-Eric Nilsson. Han har tidigare gett ut boken ”Den hemliga kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” och flertalet andra granskande böcker. Undertiteln på hans nya bok är ”det okända fusket med ditt vin” och kommer säkert bli både lärorik och mycket upplysande att läsa! Lika väl som vi konsumenter informerar oss och ställer krav på den mat vi äter borde vi göra detsamma med vinet vi dricker!