Glutenfritt fröknäcke

Glutenfritt fröknäcke

Fröknäcke är en kär gammal favorit. Passar både på ostbrickan, som tillbehör till en soppa  och som ett nyttigt snacks.
Receptet blir två stora ugnsplåtar och jag brukar toppa den ena med flingsalt och den andra med riven parmesan. Torkade örtkryddor är också gott av strö på som variation.


Ingredienser till 2 plåtar:
  • 5 dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 2 dl solrosfrön
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 dl hela linfrön
  • 3 dl majsmjöl
  • 3 dl havregryn (glutenfritt)
  • 1 tsk salt

Topping:

  • Flingsalt
  • Riven parmesanost

Tillagning:

Värm ugnen till 200 grader. Klä två plåtar mad bakplåtspapper.
Koka upp vattnet och blanda med resterande ingredienser till en ganska kladdig smet. Låt svälla ca 10 minuter.
Fördela smeten jämt på de två plåtarna och tryck ut smeten så jämnt och tunt som möjligt. Strö flingsalt över den ena plåten och parmesanost över den andra.
Sätt in båda plåtarna i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Låt grädda ca 60 minuter tills knäckebrödet är torrt och lätt släpper från bakplåtspappret.


Ta ut ur ugnen och låt svalna. Bryt sen i mindre bitar och förvara i en burk.

Glutenfritt fröknäcke

Testa även att baka nyttiga och lite matigare frallor med keso