Champagner

I den lilla vinklubb som jag och några väninnor bildat träffas vi, sen flera år tillbaks, regelbundet och provar olika typer av viner och äter en god middag. Både trevligt och bildande. Två gånger om året provar vi champagne. Det brukar vara en gång på våren/sommaren och en gång på vintern. I år har vi inte hunnit prova någon champagne fram till nu, men igår blev det äntligen av.

Hur bestämmer vi vilka champagner som ska provas då? Ibland väljer vi att prova bara nykomlingar i ordinarie sortiment, ibland bara från beställningssortimentet, ibland bara Blanc de Blancs, rosé, en viss årgång osv.

Denna gången bestämde vi att prova champagner från olika prisklasser. Ganska kul att jämföra hur mycket priset är avgörande på kvalitén eftersom man inte allt för ofta dricker mer än en eller kanske två olika sorter samtidigt, om man inte befinner sig på en stor provning vill säga.

Priset är naturligtvis inte alltid rättvisande när det kommer till kvalitet eller smak. Jag tycker t.ex. att en av världens mest kända champagner, Moet et Chandon Brut Imperial för 395:-, är en synnerligen trist och slätstruken champagne medan t.ex A Viot för endast 197:- är både godare och mer utvecklad i sina smaker. Men som sagt alla har olika smak och tur är väl det!

Därför avstår jag, när jag skriver om vin, från att beskriva min bedömning av vinerna allt för grundligt eftersom jag själv upplever att samma vin kan uppfattas väldigt olika av olika personer. Däremot innehåller vissa av mina recept vintips, ofta två olika – ett premiumalternativ som kostar mer än 100:- per flaska samt ett budgetalternativ med vin under hundralappen. Viner jag själv gillar och tycker passar bra till maten.

Har genom åren följt många olika vinskribenter och deras rekommendationer, och fast de skriver om samma vin kommit fram till helt olika slutsatser. Så det gäller att hitta någon som man vet gillar ungefär samma smaker som man själv och inte följa för många olika rekommendationer.


Nåväl, tillbaka till vår provning av champagner i olika prisklasser.

Kvällens billigaste var från det lilla champagnehuset  Louis Massing Brut och  kostar endast 199:- . Finns på vissa Systembolag men går annars att beställa. Har en rund, fruktig smak med fina syror och passade utmärkt även till kvällens mat. Ett riktigt fynd!

 Louis Massing Brut

Andra champagnen för kvällen var Pommery Apanage Blanc de Blancs som kostar 399:-. Kan finnas i ett fåtal butiker annars i beställningssortimentet och leverars i en fin trälåda. Ett vin med frisk syra, eleganta bubblor och lång fin eftersmak. En väldigt användbar och prisvärd champagne. Jag har skrivit om denna tidigare och det hittar du HÄR.

Tredje och den som ligger i det lite högre prisläget, 1499:-, blev Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2004. Finns i många butiker och kommer i en blå liten låda. En komplex mycket frisk och elegant champagne som också passade fint till kvällens musselsoppa.

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2004

Recept på musselsoppan vi åt hittar du HÄR!