Helstekt hjortytterfilé

Helstekt hjortytterfilé

Helstekt hjortytterfilé tycker jag är ett av skogens bästa kött, som dessutom går ganska snabbt att tillaga trots att det tillagas i hel bit.


Ingredienser till 4 portioner:
  • Hjortytterfilé, ca 500 gram
  • 2 msk smör
  • 250 gram morötter, i bitar
  • 2 rödlök, i klyftor

Marinad

  • 1 dl olja
  • 1 msk soja
  • 1 msk honung
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • Nymalen svartpeppar

Tillagning:

Värm ugnen till 125 grader.
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Låt gärna marinera ett par dygn om du har tid, annars över natten.
Ta fram köttet en stund innan det ska tillagas och häll av marinaden.
Smält smör i stekpanna och stek köttet på ganska hög värme runt om tills det fått fin färg. Lägg sen över i en ugnssäker form ihop med morötter och lök och stek köttet tills innertemperaturen når 57 grader (då är köttet medium).
Linda in köttet i folie och lägg åt sidan.
Höj ugnsvärmen till 225 grader fortsätt tillaga grönsakerna ca 10 minuter.
Servera ihop med din favoritsås och t.ex. stekt potatis.

Helstekt hjortytterfilé

Fler goda vilträtter hittar du HÄR